Monday, 7 September 2009

Black Pepper Beef With Steamed Brokoli & Cauliflower

resepi dr chef wan dlm rancangan "from the garden to the kitchen". mudah sgt & mmg sedap...ala2 chinese style giteww...

bahan2 :
500gm daging btg pinang
1 inci halia } ditumbuk halus

1 biji bwg besar } dihiris kasar
1-2 sudu besar serbuk lada hitam kasar
3 sudu besar kicap manis2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos lada hitam (tak de pun tak pe)
1 cawan air1 sudu besar tpg jagung (bancuh dgn sedikit air utk pekatkn kuah)
1 mangkuk kecil brokoli } ptg kasar2
1 mangkuk kecil bunga kobis or cauliflower } ptg kasar2
garam & gula secukup rasa.

cara memasak :
- daging dibasuh bersih & dihiris nipis. kemudian perap daging dgn kicap manis & halia yg dah ditumbuk.
- perap lebih kurang 20-30 minit.
- stimkan or celur brokoli & bunga kobis tp jgn sampai layu. sdg2 elok je. ketepikan.
- panaskan sedikit minyak, goreng daging yg telah diperap sampai nampak garing.
- masukkan sos tiram, sos lada hitam & serbuk lada hitam kasar.
- tmbh air & goreng lg sampai daging cukup empuk. kalo suka rasa xtra lada hitam tmbh le lada hitam lg.
- masukkan pula hirisan bwg besar, garam & gula secukup rasa. grg sebati semuanya.
- akhir sekali pekatkan kuah dgn bancuhan tepung jagung.
- ketika menghidang susun brokoli & cauliflower & letak black pepper beef td di tgh2.

Selamat Mencuba
- kak niza -

No comments:

Post a Comment