menu ni kak niza masak utk berbuka pd 1/9/09 yg lalu...dah selalu buat masak stim yg biasa tu...nak cari kelainan jd akak cuba le resepi ni...mmg superrrbbb!!!
bahan2 :
1 ekor ikan siakap (basuh bersih & dilumur dgn sedikit garam)
4 btg bendi } dihiris kasar
1 biji bwg besar } dipotong 4
1 biji tomato } dipotong 4
1 tangkai cili merah } dihiris halus memanjang
1 btg bunga kantan } dibelah 2
bahan2 A:
3 ulas bwg putih
1 inci kunyit hidup
1 inci lengkuas
2 btg serai1 biji bwg besar
*kisar semua bahan2 A sampai halus.
bahan2 B:
3 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
1/2 sudu besar sos plum
sedikit air1 biji limau nipis } ambil jus shj
garam & gula secukup rasa
cara memasak:
- sediakan kukusan, didihkan secukup air.
- panaskan sedikit minyak, tumis bahan2 A sehingga naik bau.
- masukkan semua bahan B, tumis kesemua bahan sampai mesra & sedikit pekat.
- sesuaikan rasa dgn garam & gula secukupnya.
- siram sos yg telah siap dimasak atas ikan siakap.
- tabur dgn bendi, bwg besar, tomato, hirisan cili merah & bunga kantan.
- kukus sehingga ikan masak.
Selamat Mencuba
- kak niza -
- kak niza -
selain siakap, ikan ape yg sedap ek...
ReplyDeletesy ni kureng la dgn siakap ni...
jenahak or ikan merah sedap kot dok..
kerapu or ikan merah pun sodaaappp...
ReplyDelete