Tuesday, 8 September 2009

Mini Murtabak Daging

satu kelainan utk membuat murtabak...guna kulit popiah pun boleh...
bahan2 :
200gm daging cincang } dibasuh bersih & toskan
2 biji ubi kentang } kupas kulit & potong dadu
1/2 biji bawang besar } dipotong dadu
1 ulas bawang putih } ditumbuk halus
1 1/2 sudu besar rempah soto (boleh diganti dgn rempah kurma or rempah sup)
2 biji telur
garam & gula secukup rasa
kulit popiah secukupnya
1 sudu besar tepung jagung } dibancuh dgn sedikit air sbg bahan pelekat
cara memasak :
- sediakan inti murtabak. panaskan sedikit minyak & tumis bawang besar & bawang putih sampai naik bau.
- masukkan rempah soto, kacau seketika sehingga rempah sedikit garing.
- masuk daging cincang. kalau terlalu kering tambah sedikit air.
- bila daging dah masak, masukkan pula ubi kentang. masak sehingga ubi kentang empuk.
- sesuaikan rasa dgn garam & gula secukupnya.
- angkat inti & sejukkan seketika.
- di dlm mangkuk yg lain pukul telur & masukkan ke dlm inti yg dah siap dimasak.
- ambil sekeping kulit popiah. letakkan inti di tgh, lipat bentuk empat segi & lekatkan kulit popiah dgn bancuhan tepung jagung.
- panaskan sedikit shj minyak dlm pan atau kuali, goreng murtabak sehingga garing pd kedua-dua bahagian dgn menggunakan api yg perlahan.
Selamat Mencuba
- kak niza -

No comments:

Post a Comment