Tuesday 27 October 2009

Apam Pisang


sesuai utk juadah ptg or sarapan pagi...lembut & gebuussss je...


bahan2 :
(utk saiz loyang yg kecil)
2 biji telur
1/2 cawan gula
*1 cawan tepung gandum
*1/2 sudu kecil soda bikarbonat
*1/2 sudu kecil baking powder
6 biji pisang embun/emas/berangan (saiz sederhana kecil)
secubit garam
1/2 sudu kecil esen vanila

cara :
- panaskan kukusan terlebih dahulu.
- pisang dilecek halus.
- bahan2 yg bertanda * diayak bersama.
- pukul telur & gula sehingga kembang.
- masukkan campuran tepung & kaup sebati.
- masuk pula pisang, garam & esen vanila. kaup hingga rata & sebati.
- sapukan loyang dgn sedikit minyak masak.
- masuk adunan ke dlm loyang & kukus dgn api sederhana lebih kurang 40-45minit.
- bila apam dah sejuk keluarkan dr loyang & potong.

Selamat Mencuba
- kak niza -

No comments:

Post a Comment