Monday 5 October 2009

Ayam Masak Merah

sedap niih...makan ngan nasi putih or kalo diganding dgn nasi tomato laaagiiii sedaaaappp...
bahan2 :
1/2 ekor ayam } diperap dgn sedikit garam & kunyit
1 biji bawang besar } dipotong bulat
1 biji bawang besar } dikisar
3 ulas bawang putih } dikisar
1 inci halia } dikisar
1 inci lengkuas } dikisar
4 sudu besar cili kisar
3 sudu besar tomato puri (boleh diganti dgn sos tomato)
1 batang serai } dititik/diketuk
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
garam & gula secukup rasa
minyak masak secukupnya

cara :
- panaskan minyak. goreng ayam yg diperap td sehingga masak (tak perlu terlalu garing sbb kalau garing sgt ayam masak merah akan jd keras). angkat & ketepikan.
- kurangkan minyak yg diguna td. tinggalkan secukupnya utk menumis.
- tumis serai, kulit kayu manis, bunga cengkih, pelaga & bunga lawang sampai naik baunya.
- masukkan semua bahan kisar, kacau sehingga wangi.
- masukkan cili kisar & goreng hingga garing & naik minyaknya.
- masuk pula tomato puri or sos tomato.
- gaul semua bahan hingga mesra & bolehlah sesuaikan rasa dgn garam & gula secukupnya.
- masukkan ayam goreng td. kalau suka berkuah boleh le tambah sedikit air.
- bila ayam sebati dgn semua bahan masukkan pula hirisan bawang besar utk menambah aroma. goreng sekejap shj & bolehlah dihidangkan.

Selamat Mencuba
- kak niza -

No comments:

Post a Comment