Wednesday 30 September 2009

Nasi Ayam & Ayam Goreng Madu




sesuai le kalo nak try utk jamuan rumah terbuka atau utk dimakan bersama keluarga...

bahan utk ayam goreng madu :
1 ekor ayam } dipotong 4
4 inci halia } ditumbuk halus
5 ulas bawang merah } ditumbuk halus
3 ulas bawang putih } ditumbuk halus
sos tiram, kicap manis, kicap pekat & madu secukupnya

cara :
- ayam dibersihkan & direbus bersama sedikit halia yg ditumbuk sehingga separuh masak.
- angkat & toskan ayam. kemudian gaulkan ayam dgn semua bahan di atas & perap seketika.
- simpan air rebusan or stok ayam utk masak nasi.
- slps diperap, goreng ayam hingga masak. ketuk ayam sedikit & barulah dipotong utk dihidang.

bahan utk nasi ayam :
4 cawan beras } basuh & toskan
4 1/2 cawan air rebusan ayam / stok ayam
1 btg kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
5 biji buah pelaga
3 ulas bawang merah } ditumbuk halus
2 ulas bawang putih } ditumbuk halus
1 inci halia } ditumbuk halus
2 ketul kiub ayam
2 helai daun pandan } simpulkan
serbuk kunyit & garam secukup rasa
sedikit minyak & marjerin

cara :
- panaskan minyak & marjerin dlm periuk.
- tumis kulit kayu manis, bunga lawang, cengkih & pelaga sehingga wangi.
- masukkan pula bwg merah, bwg putih & halia. tumis sampai sedikit kekuningan.
- masukkan beras, kacau sehingga beras bersalut elok dgn minyak & rempah ratus.
- masuk air rebusan ayam/stok ayam, serbuk kunyit, garam secukupnya & daun pandan.
- kacau & biar mendidih. tutup periuk.
- bila air sudah kering dgn elok, gembur2kan nasi & biar nasi masak dgn sempurna. tutup api.

utk membuat sos cili :
3 biji cili merah
3 ulas bawang putih
2 sudu besar cuka
garam & gula secukup rasa
- cili merah & bwg putih dikisar bersama cuka.
- kemudian masak atas api. sesuaikan rasa dgn garam & gula.

utk membuat sos kicap :
- saki baki bahan perap ayam td dicampur dgn sedikit air rebusan ayam.
- didihkan seketika.

utk membuat sup ayam :
1/2 biji bawang besar }dihiris kasar
3 ulas bawang putih } diketuk
sedikit bahagian tulang ayam
1 ketul kiub ayam
baki air rebusan ayam
1 biji ubi kentang (kalau suka)
garam secukup rasa
sedikit hirisan daun sup, daun bawang & bwg goreng
- didihkan air rebusan ayam, masukkan bawang besar, bawang putih bahagian ayam yg bertulang & kiub ayam. biar mendidih.
- masukkan ubi kentang. masak sampai ubi empuk.
- sesuaikan rasa & tabur hirisan daun sup, daun bawang & bwg goreng.

hidangkan nasi ayam bersama ayam goreng madu, sos cili, sos kicap, sup ayam serta timun, tomato & daun salad sbg ulam-ulamannya.
Selamat Mencuba
- kak niza -

No comments:

Post a Comment