Wednesday 28 October 2009

Cucur Jagung

sedap dimakan bila2 masa...di mana aje...


nak lagi sedap cicah dengan sos cili...


bahan2 :
1 cawan isi jagung
8 ekor udang saiz sederhana} dipotong kecil
2 cawan tepung gandum
1 biji telur
1 sudu kecil yis mauripan
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
1/2 biji bawang besar } dicincang
1 biji cili merah } buang biji & dicincang (optional bg yg suka pedas)
3/4 cawan air
minyak secukupnya utk menggoreng cucur

cara :
- masukkan semua bahan dlm mangkuk adunan (kecuali air & minyak).
- masukkan air sedikit demi sedikit sambil dikacau sebati.
- rehatkan adunan sekejap lebih kurang 30minit.
- goreng cucur (pastikan minyak cukup panas sblm mula menggoreng).

Selamat Mencuba
- kak niza -

1 comment:

  1. kak,. cucur jagung ni memang power la..

    ReplyDelete