Tuesday 8 September 2009

Mee Hailam Udang Special

dah jemu makan nasi...boleh le tukar selera dgn resepi ni...

bahan2 :
500gm mee kuning } basuh bersih
10-15 ekor udang } ikut saiz
2 kpg dada ayam
3 ulas bwg putih
3 ulas bwg merah
1 sudu besar cili kisar
segenggam udang kering (kalo suka)
1 btg carot } potong memanjang
1 paket baby corn (putik jagung) } potong memanjang
1 mangkuk kecil bunga kobis
2 biji tomato } belah 4
air secukupnya
sos cili, sos tomato, sos tiram & kicap manis secukup rasa
garam & gula secukup rasa
tepung jagung dibancuh dgn sedikit air } utk pekatkn kuah
hirisan daun sup, daun bwg, cili merah utk hiasan

cara memasak :
- bwg putih, bwg merah & udang kering dikisar.
- panaskn sedikit minyak, tumis bhn kisar sehingga wangi, masukkan cili kisar, kacau hingga cili cukup garing.
- masukkan isi ayam, & udang, kacau lg.
- tmbh air ikut byk mana kuah yg dikehendaki, bila kuah mendidih masukkan sayur2an, sos cili, sos tomato, sos tiram & kicap manis secukupnya.
- tmbh pula garam & gula ikut citarasa sendiri. biar kuah mendidih sekali lg.
- ambil sedikit kuah shj utk mencelur mee.
- dlm baki kuah yg tinggal masukkan bancuhan tepung jagung utk pekatkn kuah.
- ketika menghidang, celurkan mee dlm kuah yg diambil td. gaul2kan sehingga kuah meresap ke dlm mee.
- masukkan mee dlm mangkuk dan tuang kuah hailam ke atasnya. hiaskn dgn hirisan daun sup, daun bwg & cili merah.
Selamat Mencuba
- kak niza -

No comments:

Post a Comment