Monday 7 September 2009

Longan Tropical Delight

rasanya lemak2 manis & menyegarkan...sesuai diminum ketika cuaca panas2 gini...

bahan2 :
6 biji sengkuang cina (water chestnut)
1/2 sudu teh pewarna merah
3 sudu besar tepung ubi
1 tin longan
2 ulas nangka } dihiris nipis
1/2 tin susu cair
air gula secukupnya
ketulan ais secukupnya
air sejuk secukupnya

caranya :
- kupas kulit sengkuang cina, basuh bersih & potong dadu.
- letakkan pewarna merah pd sengkuang cina dan biarkan 20-30minit supaya warnanya meresap.
kemudian salutkan sengkuang cina dgn tepung ubi. gaul2kan supaya semuanya bersalut dgn elok.
- didihkan air di dlm periuk, rebus sengkuang cina yg bersalut tepung ubi td selama 3minit.
- kemudian diangkat, toskan & terus masuk ke dlm mangkuk berisi air ais. biar rendam selama 10minit.
- di dlm mangkuk campurkan longan dgn sirapnya sekali, hirisan nangka, susu cair, air gula, air sejuk & ketulan ais secukupnya.
- akhirnya masukkan sengkuang cina td, kacau sebati & sesuaikan rasa ikut citarasa sendiri.

Selamat Mencuba
- kak niza -

No comments:

Post a Comment