Monday 7 September 2009

Seafod Paprik

lps ni tak yah lg dah korang nak beli masak paprik ni kat kedai...masak je sendiri kat umah...simple je resepinya tp rasa tetap classss giteww...hehehehe...


bahan2:
5 ekor sotong } basuh bersih & hiris
6 ekor udang } dibuang kepala & basuh bersih
3 ulas bwg putih } diketuk1 btg serai } diketuk
1/2 biji bwg besar } dihiris kasar
5 biji cili padi } diketuk (kalo suka pedas boleh tmbh lg cili padi)
3 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos tiram utk masakan masam manis
3-4 helai daun limau purut
garam & gula secukup rasa.
cara :
- panaskan sedikit minyak, tumis bwg putih & serai sampai wangi.
- masukkan sos cili, sos tiram & sos tiram utk masakan masam manis. kacau sebati.
- kalo terlalu kering tmbhkan sedikit air.
- masukkan pula sotong & udang, gaul mesra dgn bhn sos.
- masukkan garam & gula secukup rasa. gaulkan sebati.
- bila sotong & udang hampir masak, masukkan cili padi, bwg besar & daun limau purut.
- gaul mesra semua bhn & biar sampai sotong & udang ckp masak. sesuaikan rasa ikut citarasa sendiri.
*kalo suka boleh juga ditambah sayur2an spt carot, bunga kobis, kcg pnjg or putik jagung dlm masakan paprik ini.
Selamat Mencuba
- kak niza -

No comments:

Post a Comment