Thursday 10 September 2009

Kari Udang

sedap dimakan dgn nasi or cicah roti pun sodaaaappp...

bahan2 :
1/2 kg udang
*3 ulas bawang merah
*2 ulas bawang putih
*1 inci halia
bahan2 bertanda * dikisar or ditumbuk halus
1 paket kecil rempah kari } dibancuh dgn sedikit air & jadikan pes
2 sudu besar cili kisar
3 tangkai daun kari
1 kuntum bunga lawang
1 btg kulit kayu manis
2 biji kentang } dikupas kulit & belah 4
200ml santan (kak niza guna santan dlm kotak)
garam & gula secukup rasa

cara memasak :
- panaskan sedikit minyak, tumis bahan kisar, bunga lawang, kulit kayu manis & daun kari sampai naik bau.
- masukkan cili kisar & rempah kari. kacau & biar sehingga pecah minyak.
- masuk ubi kentang, tambah sedikit air. biar seketika.
- masukkan pula santan, bila kentang dah cukup empuk, masuk udang.
- kacau seketika, sesuaikan rasa dengan gula & garam.
- biar mendidih & sedia dihidangkan.

Selamat Mencuba
- kak niza -

No comments:

Post a Comment